folyo baskı
Folyo Baskı
Folyo, arkası yapışkanlı bir malzeme olan folyolar, dijital baskı makinaları ile basılarak her türlü düz ve pürüzsüz zemine yapıştırılarak uygulama yapılır.
Arka yüzeyi yapışkan PVC türünde bir malzeme olan folyo dijital baskı sektöründe çok yoğun kullanılan bir üründür. Yapışkan yüzeyi sayesinde binaların cephe giydirmelerinde, araç kaplamalarında, vitrin reklamlarında, iç mekan dekorasyon tasarımlarında uygulama alanı bulmaktadır.
LAMİNASYON KAPLAMA: Laminasyon bir veya daha çok malzemenin (kağıt, PE, alüminyum folyo vb.) ısıl işlemle birbirine yapıştırılmasına, bir yüzey üzerine kaplanması işlemidir. Ambalaj sanayinde, malzeme mukavemetini arttırmak, malzemelere geçirgenlik veya bariyer özelliği sağlamak, yumuşak dokunuşlu yüzeyler elde etmek için farklı laminasyon teknikleri uygulanmaktadır.
Folyo baskılar istenilen ebatlarda iç mekan veya dış mekan baskı makinalarında elde edilir. Üzerine parlak veya mat laminasyaon atılrısa daha dayanıklı olur. Genellikle dış mekanlarda dayanıklılığı arttırmak için folyo üzerine laminasyon atılır. Zeminlere ise çift katlı laminasyon atılarak yüzey daha da sağlamlaştırılır bu sayede folyo baskılarının çizilmesi ve yıpranması engellenmiş olur.
Folyo Baskılar, her türlü düz zemine yapıştırılabilir.
Cast Folyo, araç kaplamarı ve eğimli zeminler için kullanılır.
Floor graphic baskı, üzeri zor deforme olan bu folyolar zeminlere yapıştırılır.
Dijital baskı türleri hem iç mekan hem de dış mekan olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan biri olan folyo baskı türü hem iç mekanlarda hem de dış mekanlarda kullanılmaktadır.
Folyo baskının hem iç mekanlarda hem de dış mekanlarda kullanıldığına değinmiştik. Bunun nedeni kullanımı kolay uzun ömürlü ve ucuz olması, arka yüzünün yapışkanlı olması, herhangi bir yardımcı ekipmana gerek duymadan tek başına kullanılabilir. Folyo PVC esaslı bir maddedir. Kullanım alanları bakımından reklam sektöründe çokça kullanılmaktadır. Isıya dayanıklı olan folyolar yapıştırılmak istenen yüzey iyice temizlendikten sonra yapıştırılırsa görünüm açısından da çok iyi olacaktır. Kullanım yerine göre ömrü ya azalmaktadır ya da artmaktadır. Yapıştırılacak yüzeyde su damlaları bırakılmışsa ve bu su damlaları dışarıya çıkarılmamışsa ve yine yapıştırılacak yüzey tozlu, kirli ise bu folyo baskının ömrü de az olacaktır. İç mekanlarda kullanılacak olan folyo baskılarda su bazlı mürekkeplerle baskı yapılır. İç mekanda kullanılacak olan folyo baskı diğer folyolara göre arasında pek bir fark görülmeyebilir. Ancak malzemenin mürekkep tutması için üzerine fazladan film şeridi çekilir ve mürekkebin durması sağlanır.
Folyo baskı türünün de bazı çeşitleri mevcuttur. Bunlardan kısa kısa bahsedecek olursak ilk olarak dekorasyon folyosunu söyleyebiliriz. Daha çok vitrin camlarında kullanılmaktadır. Yaz aylarında kullanışı kolay olan dekorasyon folyosunun kış aylarında PVC sertleştiği kullanımı daha zordur. İkincisi ise orta seviye folyodur. Bu da ışıksız tabela sistemlerinde ve düz yüzeyi olan araçlarda tercih edilmektedir. Üçüncüsü ise yüksek seviye folyodur. Bu çeşit ise uzun ömürlüdür. Işıksız tabelada kullanılacaksa en iyi tercihler arasındadır. Ayrıca araçların tüm yüzeyi değil de sadece kapılarının olduğu bölümlere uygulanacaksa bu yönüyle de kullanışlı olmaktadır. Dördüncüsü ise Cast folyo baskı çeşididir. Bir araç tamamen kaplanacaksa veya rengini tamamen değiştirmek için kullanılabilir. Beşinci olarak da florasan folyodur. Bu çeşit ise ambulans araçlarında kullanılır. Aracın dikkat çekmesi için tercih edilir.
Cast Folyo
Cast folyolar diğer folyo türlerine göre daha dayanıklıdırlar. Aynı zamanda esneyebilen bu malzeme dayanıklı oldupu içi genellikle araç kaplamalarında ve düzgün olmayan yüzeylerde kullanılır. Cast folyolor sıcak ve soğuk hava koşullarına karşı oldukça dayanıklıdırlar.